Sluit dit venster om terug te gaan naar de Apple pagina van RozemarijnOnline.


Bent u rechtstreeks op deze pagina gekomen, klik dan op:
of

ROZEMARIJNONLINE

De Apple paginaApple toont tanden met TIGER


door Hotze Zijlstra
in De Telegraaf
Apple’s nieuwste besturingssysteem Mac OS X Tiger is los. Werd tijd, want Apple-opperbaas Steve Jobs en de zijnen hebben Macintosh-gebruikers al maanden lekker gemaakt met gelikte demonstraties van het nieuwe programma. Bovendien roept de Californische computerboer dat versie 10.4 van Mac OS X de Windows-opvolger Longhorn en het toch al niet kinderachtige voorganger Mac OS X 10.3 Panther in de schaduw zet. Een agressieve benadering die verwachtingen kweekt.


Opscheppen kunnen ze trouwens als de besten bij Apple, maar het moet gezegd dat het merk beschikt over een grote creatieve denkkracht en daardoor vaak vooruitloopt op trends. Dat was zo in de jaren ’80 met de eerste Macintosh-computer, die model stond voor de huidige pc. Dat gold met de introductie van de eerste notebooks en onlangs nog met de kaskraker iPod. Het zou ook kunnen opgaan voor Mac OS X Tiger.


Het op UNIX gebaseerde Mac OS X 10.4 biedt in elk geval wat tot nu toe geen enkel ander besturingssysteem (vanuit de doos) te bieden had. Mac-adepten kennen reeds het gebruikelijke Apple-lekkers zoals plug-and-play software voor videochats, (draadloze) synchronisatie van mobiele apparaten, virus- en spyware-bestendige internetprogramma’s, versleutelbare home-directory, agendafunctie en een probleemloze aansluiting op uiteenlopende typen (bedrijfs) netwerken. Ook de gebruikersinterface is nagenoeg hetzelfde gebleven: chic en overzichtelijk.


Echte nieuwtjes zijn programma’s als Automator voor het automatiseren van regelmatig terugkerende taken, de krachtige desktopzoeker Spotlight en natuurlijk Dashboard: een bonte en volop groeiende verzameling bureaubladhulpjes (‘widgets’) die de gebruiker in real time kunnen voorzien van informatie als beurskoersen, vertrektijden van vliegtuigen, het plaatselijke weer en meer. Met één druk op de knop staan ze op het scherm, met één klik zijn ze ook weer vertrokken.


Vooral Spotlight maakt indruk. Deze applicatie is altijd bij de hand en stelt de gebruiker in staat om te zoeken naar en binnen simpele bestanden als e-mails en bijvoorbeeld Word-files, maar het vindt ook zaken op basis van resolutie, bestandstype en meta-informatie zoals copyrightgegevens en eventuele trefwoorden. Ook het zoeken naar woorden of afbeeldingen in pdf-bestanden is mogelijk. En dit alles gaat razendsnel; Spotlight presenteert al resultaten tijdens het intypen van de zoekopdracht.


Bovendien is het mogelijk om via Spotlight gevonden gegevens, geordend op diverse criteria, te bewaren in een ‘slimme map’. Bestanden zelf ordentelijk opbergen is eigenlijk niet meer nodig, want de harde schijf kent onder Tiger geen geheimen meer. Mensen die gevoelige bestanden liever niet via Spotlight ‘vindbaar’ willen maken, kunnen daar overigens wel voor kiezen. Natuurlijk met het risico ze uiteindelijk toch kwijt te raken.Overstap

Of dit alles de Windows-gebruiker zal overhalen? Apple rekent er vast op dat een paar procent de stap waagt. In januari dit jaar gaf het merk de aanzet met de introductie van de Mac Mini, een superklein, maar niettemin volledig computertje voor 500 euro dat Windows-afvalligen op de plaats konden zetten van hun oude, grijze doos. De Mini wordt nu standaard geleverd met Tiger, plus het pakket iLife 05 voor het beheren, bewerken en publiceren van muziek, films en foto’s. De gemiddelde computeraar is daarmee eigenlijk in één keer klaar.


Wellicht is het verstandig nog even te wachten met overstappen tot de eerste update verschijnt. Direct na de installatie van Tiger 10.4 waren enkele op Java gebaseerde internetdiensten bijvoorbeeld niet meer bereikbaar en haperde ineens het fileshareprogramma Bittorent.Auteur:

Hotze Zijlstra


Datum van publicatie:

3 mei 2005


Bron:

De Telegraaf, 3 mei 2005Verder lezen:

Hotze Zijlstra
De TelegraafSluit dit venster om terug te keren naar
RozemarijnOnline    De Apple pagina.

Bent u rechtstreeks op deze pagina gekomen, klik dan hieronder
om naar het overzicht met artikelen of de homepage te gaan.Naar boven                       Overzicht artikelen                       Home