•  Inleiding cursus
•  1. Vooraf
•  2. HTML
•  3. Tags en codes
•  4. Attributen
•  5. Kleur
•  5 b. Kleurencodes
•  6. Links en buttons
•  7. Plaatjes
•  8. Opmaak: tabellen
•  9. Opmaak: frames
•  10. Head
•  11. Mappen en subdomeinen
•  12. Uploaden
•  13. Zoekmachines
•  14. Tips
•  15. Sjablonen
•  16. Hersenkrakers
•  17. Tot besluitROZEMARIJNONLINE

De Apple paginaCursus HTML voor de Mac

De Apple Macintosh site van RozemarijnOnline

Inleiding cursus HTML

deze cursus zal vanaf eind 2008 geheel online staan
Welkom bij deze basiscursus HTML voor Apple.

•   Leer stap voor stap je eigen website bouwen!
•   Van het aanzetten van de computer tot je eigen website op internet!
•   Inclusief oefenopdrachten en het opzetten van je eerste webpagina’s!
Wat kan ik met HTML?


HTML is een taal waarmee je internetpagina’s kan maken. Het heeft twee belangrijke eigenschappen. Op de eerste plaats kun je er een pagina mee opmaken. Op de tweede plaats kun je pagina’s aan elkaar linken. Hierdoor vormen je pagina’s een samenhangende website (en vormen alle websites samen het World Wide Web).Is HTML moeilijk?


Nee, je moet vooral goed kunnen kopiëren en plakken :-)   Wel is het van belang dat je uitermate nauwkeurig bent. Een onjuiste code of het vergeten van het afsluiten van een code geeft meteen een totaal verkeerd resultaat en het is soms erg moeilijk de fout weer op te sporen.Is HTML ondertussen niet allang achterhaald?


Het klopt dat er ondertussen ook programma’s zijn die op basis van WYSIWYG (what you see is what you get) webpagina’s kunnen maken. Je hoeft dan zelf geen codes meer gebruiken. Een voorbeeld van zo’n programma voor de Mac is FreeWay.

Echter, ook als je uiteindelijk besluit om zo’n programma te gaan gebruiken, is een beetje kennis van HTML, en het achterliggende systeem hoe websites werken, nooit weg. Bovendien zijn zelfgemaakte websites veel persoonlijker, omdat je de opmaak zelf bepaalt en er niet door een programma allerlei aandachttrekkende achtergrondjes en standaard plaatjes op je pagina worden gezet.

Als eerste kennismaking met en gedegen basis voor het maken van websites, is HTML leren dus nog altijd de beste eerste stap!Wat is XHTML?


XHTML betekent EXtensible HyperText Markup Language en het is de opvolger van HTML 4.01. XHTML zal uiteindelijk HTML gaan vervangen. Gelukkig lijkt XHTML erg veel op HTML en is het vrij eenvoudig om je pagina’s te zijner tijd om te zetten. Je moet XHTML vooral zien als een strengere en schonere versie van HTML. Hierdoor krijg je als het goed is compactere pagina’s met minder fouten.

Bovendien zorgt XHTML ervoor dat webpagina’s geschikter worden voor draadloze apparaten, slechtzienden / blinden en dat er minder problemen zullen zijn met de weergave in verschillende browsers.

Het kan dus zinvol zijn de basiscursus HTML te vervolgen met een vervolgcursus XHTML. Deze zijn op het internet te vinden, bijvoorbeeld op MijnHomepage.nl (zie ook de links op deze site of zoek met Google).Wat is het verschil tussen HTML en JavaScript?


In zijn algemeenheid kun je zeggen dat je met JavaScript je site interactief kunt maken. Zo kun je de bezoekers een vraag stellen of browsergegevens achterhalen waarna deze gegevens gebruikt worden op je site. Als je hier gebruik van wil gaan maken, kun je op het internet ook vervolgcursussen JavaScript vinden, bijvoorbeeld op MijnHomepage.nl (zie ook de links op deze site of zoek met Google).Verschilt HTML voor Apple Macintosh van dat voor de PC?


Nee. Wel kunnen de programma’s waarmee je werkt verschillen. Ook is het besturingssysteem anders. In OSX kun je bijvoorbeeld gebruik maken van het dock. Daarom toch een aparte cursus HTML voor de Mac.Hoe is deze cursus opgezet?


De cursus is opgedeeld in verschillende onderwerpen (zie de linker kolom). Het hele proces van het bouwen van een eigen website in HTML op je Mac wordt stap voor stap gevolgd. Van de benodigde programma’s tot het uploaden van je pagina’s naar de server. Met behulp van de opdrachten, herkenbaar aan de rode tussenkopjes, ga je daadwerkelijk een eigen site opzetten. Vandaag nog kunnen de eerste pagina’s van jouw eigen website op het internet staan!Wat is het niveau van deze cursus?


Deze cursus is een basiscursus, bedoeld voor beginners. Aan het eind van de cursus weet je voldoende om een website te maken, die op het internet te zetten en problemen op te lossen. Het is echter aan te raden om vervolgens andere cursussen op het internet te raadplegen (zie de links) of nog eens een boekje uit de bieb te halen. Deze basiscursus zal niet uitputtend zijn, er is altijd nog weer meer bij te leren, en bovendien gaan de ontwikkelingen in internetland nog altijd heel snel.Wat kan ik aan het eind van deze cursus?


Tijdens deze basiscursus leer je: nieuwe pagina’s aan te maken; pagina’s op te maken; pagina’s aan elkaar te linken; kleur, links, plaatjes of foto’s toe te voegen; buttons te maken; links te laten openen in een pop-up venster; pagina’s te beveiligen met een password; je pagina’s op de server te zetten; een subdomein aan te maken; je website aan te melden bij zoekmachines en nog veel meer!

Met de kennis die je zult hebben aan het eind van deze cursus kun je een internetsite maken zoals bijvoorbeeld RozemarijnOnline (of zoals deze Apple Pagina van RozemarijnOnline!).Meer informatie


Achtergrondinformatie over RozemarijnOnline vind je in het Colofon. Ook de bronnen voor deze internetcursus zijn daar te vinden. Een selectie van bestaande informatieve sites over Apple en over HTML vind je bij de Links.Veel succes en veel plezier ermee!Deze cursus is samengesteld door Rozemarijn van Leeuwen

zomer 2005


<<   Vorige deel                                  Volgende deel   >>


Naar boven                       Home