•  Inleiding
•  FileMaker Pro
•  Functies
•  Zoeken
•  Navigeren
klik hier voor:

de leukste
Apple
moppen...!
ROZEMARIJNONLINE

De Apple paginaWerken met FileMaker Pro

De Apple Macintosh site van RozemarijnOnline

4. Navigeren in FileMaker
Onderwerpen van deel 4:

Navigeren in FileMaker

Wisselen van scherm binnen FileMaker
Wisselen van lay-out binnen FileMaker
Wisselen tussen programma’s in OS 9
Terugkeren naar je bureaublad in OS 9
Wisselen tussen programma’s in OS X
Terugkeren naar je bureaublad in OS X
Wisselen van scherm binnen FileMaker


In FileMaker Pro heb je vaak meerdere bestanden (databanken) openstaan. In de menubalk onder ‘Window’ zie je welke bestanden open zijn. Klik op een bestand uit dat lijstje om dat ‘bovenop’ te leggen.

Wil je naar een bestand dat nog niet is geopend, kies ‘[naam hoofdmenu]’ uit dat lijstje en kies in het hoofdmenu het bestand dat je wilt openen.Wisselen van lay-out binnen FileMaker


In de linker kolom naast je record staat bovenaan (boven het ‘kladblokje’) aangegeven in welke lay-out je werkt. Als je hierop klikt, verschijnt er een lijstje met mogelijke lay-outs voor dat betreffende bestand. Wissel je van lay-out, dan verandert er niets in je selectie of gegevens.

Je kunt bijv. kiezen voor een overzichtelijke lijst van je gegevens als je een aantal records wil printen of langs wilt lopen voor data-controle.

De systeembeheerder kan op verzoek een benodigde lay-out aanmaken.Navigeren in OS 9Wisselen tussen programma’s


Rechts boven in de menubalk staat het programma waar je in werkt. Als je hierop klikt, verschijnt een lijstje met alle programma’s die open staan op dat moment. Door op één van die programma’s te klikken, kun je wisselen van programma. Het programma waarop je klikt wordt als het ware ‘bovenop’ gelegd. Via dit lijstje kun je daarna ook weer terugkeren naar het programma waarin je bezig was (dit blijft precies zo staan zoals je erin bezig was).Terugkeren naar je bureaublad


Rechts boven in de menubalk staat het programma waar je in werkt. Als je hierop klikt, kun je kiezen voor ‘hide’ of ‘verberg’. Als er geen andere programma’s openstaan, verschijnt nu je bureaublad. Staan er wel meerdere programma’s open, kun je die ook ‘verbergen’.

Wil je weer verder werken, dan klik je het lijstje weer open en kies je het gewenste programma. Dit staat nog precies zoals je er voor het laatst in hebt gewerkt en je kunt verder op het punt waar je mee bezig was.Navigeren in OS XWisselen tussen programma’s


Programma’s die je veel gebruikt, kun je in je ‘dock’ zetten. De programma’s worden weergegeven door hun symbool, maar als je er met de aanwijzer van je muis heen gaat, verschijnt de naam van het programma. Klik op het symbool om het programma te openen.

Op deze manier kun je meerdere programma’s openen. Om te wisselen van programma, hoef je alleen op het symbool in het doc te klikken; de computer legt nu dat betreffende programma ‘bovenop’.

Zet je dock op een handige plek, zodat het steeds zichtbaar blijft, bijv. uiterst rechts op je bureaublad. Wil je het dock tijdelijk niet zien (bijv. om een internetpagina geheel te kunnen zien), kun je het tijdelijk laten verdwijnen door alt--d. Je kunt het dock weer tevoorschijn laten komen met dezelfde toetsencombinatie.Terugkeren naar je bureaublad


Heb je een aantal programma’s openstaan, maar wil je weer terugkeren naar je bureaublad, kun je de programma’s verbergen door -h (of kies in de menubalk onder de programmanaam voor ‘hide’). Wanneer je later het programma opnieuw opent door in het dock te klikken, staat het programma nog precies in de toestand zoals je er voor het laatst mee hebt gewerkt.Het programma afsluitenSluiten bestand en beëindigen programma


Zodra je een record invult wordt dit automatisch bewaard. Wil je een bestand sluiten, klik dan in de linker bovenhoek op het sluithokje (in OS X het rode bolletje) of kies in het menu onder File de optie Close (-w). Het programma blijft dan wel actief. (Let op: het is meestal niet nodig om een bestand te sluiten. Je kunt zoveel bestanden hebben open staan als je wilt. Zie onder het kopje ‘Wisselen van scherm binnen FileMaker’).

Wil je ook het programma beëindigen dan kies je de optie Quit (-q) (hiermee worden zowel alle openstaande bestanden als het programma afgesloten).


<<   Zoeken in FileMaker                                                                                       


Naar boven                       Home